Synthese
Uitgeverij Synthese


Bang zijn voor Mohammed

Eddy A.M. Daniels


Nooit eerder kwam de kloof tussen Europa en de islamitische wereld scherper aan het licht dan tijdens de rellen om enkele cartoons zoals een kleine Deense krant ze publiceerde. Voor de een stond de vrije meningsuiting voorop, voor de ander het respect voor zijn profeet.
De auteur vroeg zich af waarom er een taboe bestaat rond de uitbeelding van een man die in Arabische termen al-insan al-kamil wordt genoemd: de volmaakte mens. Hij stelde vast dat er nergens een gezaghebbende tekst bestaat die dit verbiedt. Maar hij ontdekte ook de diepere reden van woede van de imams: in dit perfecte rolmodel is het islamitische discours het meest kwetsbaar. Mohammed mag niet uitgebeeld worden omdat ongelovigen, en ook gewone gelovigen, niet mogen weten wie Mohammed eigenlijk was.

De auteur las daarom de Arabische Hadith, gezaghebbende interpretaties van islamitische geleerden van Mohammeds uitspraken en handelswijze, en brengt samen wat de imams zelf geloven over hun profeet. De conclusies laat hij aan de lezer over.

Eddy Daniels (1949) studeerde economie maar ging in 1970 aan de slag als ongeschoolde mijnwerker, vervolgens fabriekarbeider en opvoeder van sociaal verwaarloosde kinderen. Hij keerde terug naar de universiteit op 32-jarige leeftijd, waar hij godsdienstgeschiedenis studeerde. In 1986 werd hij journalist, eerst bij het marketingvakblad Pub Magazine (vergelijkbaar met het Nederlandse Adformatie), daarna bij de landelijke krant Het Laatste Nieuws, om van 1993 tot 2002 hoofdredacteur te zijn van Imediair, het Belgische (tweetalige) Intermediair. Als pregepensioneerde combineert hij zijn persoonlijke zoektocht met het historisch onderzoek dat hem nooit losgelaten heeft.
MEER VAN DEZE AUTEUR

Papa Ratzi


DETAILS
ISBN 9789062710294
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 240
Druk: 1
Datum: 01/11/2007
Imprint: Synthese
Status: Verwacht
Prijs:  € 22,50