Synthese
Uitgeverij Synthese


De graalmythe
van Chrétien de Troyes tot Dan Brown
Willy Vanderzeypen & Yves van Buyten


Al tijdens de Middeleeuwen heeft de Graal een opmerkelijke plaats in de westerse belevingswereld ingenomen. Het thema blijft schrijvers, beeldend kunstenaars en zelfs musici inspireren vanwege de belofte van onsterfelijkheid, de vervulling van alle dromen en de bewering dat het vrede en voorspoed zou brengen.

Maar is het wel de oorspronkelijke boodschap van hen die de Graal hebben bedacht?

De natuur van de Graal is niet het wezenlijke voor de mythevorming ervan. Elke dichter of auteur vult dat zelf in. Zo kregen we na publicatie van de eerste graalroman een grote verscheidenheid van Gralen. En nog steeds worden er nieuwe bedacht, waaronder Dan Browns De Da Vinci Code.

Is er een verband tussen de inhoud van de eerste graalromans en het anti-ketterse programma in die periode?

De cyclus van de graalromans loopt volledig synchroon met de voorbereiding en de uitvoering van de kruistochten tegen
de Albigenzen; iets wat door de meeste historici over het hoofd wordt gezien.
De auteurs van dit boek leggen overzichtelijk en gestructureerd uit wie in de loop der eeuwen voor welke versie verantwoordelijk was. Vanuit hun expertise komen de Occitaanse graalmythes, katharen en tempeliers aan bod. Ook de moderne mythes zoals het geheim van de bloedlijn van Maria Magdalena en Jezus worden ontleed. Mede door hun kennis van de middeleeuwse context trachten de auteurs deze verrassende vragen te beantwoorden en de realiteit achter de metaforen te ontdekken. Oorspronkelijke teksten worden gekoppeld aan recente historisch-wetenschappelijke studies en behandeld in een voor iedereen begrijpelijke taal.
MEER VAN DEZE AUTEUR

De tempeliers
Katharen in Europa


DETAILS
ISBN 9062710301
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 112
Druk: 1
Datum: 08/11/2006
Imprint: Synthese
Status: Beschikbaar
Prijs:  € 14,90