Synthese
Uitgeverij Synthese


De lege spiegel
Ervaringen in een Japans Zen klooster
Janwillem van de Wetering


Janwillem van de Wetering werd in 1931 in Rotterdam geboren. Op zijn 20ste jaar begint hij een zwerftocht die hem in 7 landen zal laten wonen en die 13 jaar duurt.
Na een korte studie in de filosofie in Engeland vertrekt hij naar Japan waar hij, in een Boeddhistisch klooster, als leerling van een Zenmeester wordt aangenomen.

Door een samenspel tussen Zenmeester en discipel wordt een verandering van levensinstelling teweeggebracht. Meditatietraining en de dagelijkse omgang met ‘verlichte’ geesten lijken de ideeën van de jongeman – een product van de jaren zestig – eerder te versterken dan te vernietigen.

Toch ontstaat er een positiviteit, een acceptatie van het gebeuren in de wereld, een bereidwilligheid om aan het leven mee te doen, hier en nu, zonder op resultaten te letten, maar desondanks proberend de handelingen van elke dag zo goed mogelijk te doen.

Terugkomende twijfel doet hem het klooster weer verlaten maar een begrip is geboren. Zijn Zenstudie wordt later weer hervat en daarmee begint opnieuw de worsteling met de koan, de geheimzinnige en onlogische vraag die iedere Zenmeester aan iedere leerling stelt, de tijdbom die eens moet ontploffen en waarvan geen enkele leerling zich los kan maken.
MEER VAN DEZE AUTEUR

Het Dagende niets


DETAILS
ISBN 9060303296
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 139
Druk: 5
Imprint: De Driehoek
Status: Beschikbaar
Prijs:  € 14,90