Synthese
Uitgeverij Synthese


Brieven aan mijn liefste
THANS GESIGNEERDE EXEMPLAREN
Theo P. Monkhorst


Waarom schrijft een man in de nadagen van zijn leven vrijwel dagelijks een brief aan zijn ‘liefste’? Aan de vrouw die hij eens kende, maar die nooit zijn vrouw was. Waarmee hij een intimiteit deelde die hem nog steeds ontroert, maar die hij nooit uitsprak. Zoals zij nooit een antwoord gaf op zijn meest klemmende vraag, een vraag die hij alleen maar aanduidde, maar nooit durfde te stellen. Zijn de BRIEVEN AAN MIJN LIEFSTE een zoektocht naar dat antwoord, zijn zij een poging hun gezamenlijke verleden te reconstrueren of verschuilt hij zich om zelf het antwoord te vermijden?
Wat het antwoord ook is, BRIEVEN AAN MIJN LIEFSTE is een ontroerend relaas van een relatie op de grens van leven en dood. Een poëtisch verslag van dankbaarheid aan het adres van een vrouw die bereid was zich zonder reserve bloot te geven voor een man niet veel meer was dan een toevallige vriend. Een spel met tijd en werkelijkheid, met droom en verval, liefde en verdriet.

Wie is Theo Monkhorst?

Theo Monkhorst publiceert poëzie sinds 1957, toen het Leidsepleintijdschrift Signaal zijn eerste gedichten opnam. Daarna volgden publicaties in Hollands Maandblad en in De Poëziekrant. In eigen beheer gaf hij twee kleine bundels uit: City of Glass (1960) en In het voorbijgaan (1998).
Zijn laatste bundel getiteld Poging tot benadering werd in 2000 uitgegeven. Bij de presentatie van de bundel in het literaire theater Branoul in De Haag, zei Martin Mooij: ”….in deze bundel hoor je een eigen stem, die onnadrukkelijk indruk maakt en waarvan bepaalde gedichten – soms ook regels – je bij blijven. De toon is rustig, vaak stil, maar de observatie is scherp en Theo Monkhorst weet beelden te isoleren en een eigen zelfstandigheid te geven”.
Het titelgedicht van de bundel Poging tot benadering werd gekozen voor de Poeziezomers Watou 2002 en het gedicht Groei uit deze bundel voor de Poeziezomers Watou 2004, dat jaarlijks plaatsvindt in Watou (Belgie) www.poeziezomerswatou.be
In de Poeziekrant (www.poeziecentrum.be) nummer 4, juli-augustus 2004, is de cyclus 'Over lichamen' gepubliceerd. Theo Monkhorst was zeven jaar lang columnist van de Haagsche Courant, die als zelfstandige krant is opgeheven. Vanaf 7 september 2005 verschijnen zij weer op www.haagsecolumnisten.nl
DETAILS
ISBN 9062719988
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 96
Druk: 1
Datum: 01/09/2005
Imprint: Synthese
Status: Beschikbaar
Prijs:  € 12,50