Synthese
Uitgeverij Synthese


Geen zelf, geen ander
Aanwijzingen bij boeddhistische meditatie
Ayya Khema


'Het spirituele pad', aldus Ayya Khema,'gaat alleen maar over loslaten... voortdurend laten varen wat wij rondom ons heen hebben opgebouwd... vaste gewoonten, ideeën, opvattingen en denkpatronen.' Dit boek, gebaseerd op een serie toespraken, gehouden tijdens een tiendaagse meditatiecursus op Sri Lanka, staat vol heldere, praktische instructies bij de twee fundamentele oefeningen op dit pad: meditatie en opmerkzaamheid. Hierdoor kunnen wij ons meer bewust worden van wat er zich van moment tot moment in onze geest afspeelt.

Ayya beschrijft eenvoudige en effectieve meditatiemethoden voor het ontwikkelen van kalmte en inzicht. Tevens bespreekt zij alle essentiële bestanddelen van het boeddhistische pad: karma en wedergeboorte, de vijf skandha's (aggregaten), de tien deugden, de vier edele waarheden en het edele achtvoudige pad.

Het is een eenvoudig en inspirerend boek, geschreven met grote oprechtheid en veel zeggingskracht. Ayya Khema wijst er steeds weer op, dat de leer van de Boeddha zeer diepgaand is, maar toch eenvoudig, en bedoeld voor gewone mensen. De technieken die zij beschrijft zijn voor iedereen te begrijpen, en kunnen door iedereen worden toegepast.

Ayya Khema werd geboren in Duitsland, woonde en studeerde in Schotland en China en werd later Amerikaans staatsburger. In 1979 ontving zij op Sri Lanka haar wijding tot boeddhistische non, en in 1982 stichtte zij Parappuduwa Nuns Island in het zuiden van Sri Lanka, een trainingscentrum voor boeddhistische nonnen en andere vrouwen van over de hele wereld die er komen om deel te nemen aan het contemplatieve leven van deze gemeenschap.

Een deel van het jaar besteedt zij aan reizen en lesgeven in verschillende delen van de wereld. Zij ontving voor haar werk onlangs de Christmas Humphreys Award.MEER VAN DEZE AUTEUR

Wanneer de ijzeren arend vliegt


DETAILS
ISBN 9070104970
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 188
Druk: 1
Imprint: East-West
Status: Beschikbaar
Prijs:  € 15,50