Synthese
Uitgeverij Synthese


Hagakure
Het boek van de samoerai
Yamamoto Tsunetomo


Hagakure (In de schaduw van gebladerte) is een handboek voor de samoerai-opleiding, dat bestaat uit een serie korte anekdotes en overdenkingen die inzicht en onderricht beiden in de ware geest van Bushido – de Weg van de Krijger. Hagakure beschrijft een geesteshouding die ver afstaat van ons ‘moderne’ pragmatische appèl op ons mens-zijn, door te benadrukken dat Bushido een 'Weg van Sterven' is. Alleen een samoerai-adept die elk moment bereid is vrijwillig te sterven, kan volledige trouw zijn aan zijn Heer.
Aanvankelijk was Hagakure een geheime tekst, slechts bekend aan de krijgsvazallen van het Hitzen-leengoed waartoe de auteur behoorde. Later werd deze tekst erkend als de klassieke uiteenzetting over het gedachtegoed van de samoerai en beïnvloedde vele opeenvolgende generaties, tot op de dag van vandaag.
In het Westen kreeg Hagakure grote bekendheid door de recente film 'Ghost Dog, the Way of the Samurai' van Jim Jarmusch.

Yamamoto Tsunetomo (1659-1719) was een samoerai-adept van de Nabeshima-clan, Heren van de Hitzen-provincie. Hij werd boeddhistische monnik in 1700, nadat de sjogoenale regering de praktijk van tsuifuku -zelfmoord van een adept bij de dood van de Heer– had verboden. Hagakure is gedicteerd aan een jongere samoerai tijdens een zeven jaar durende relatie.
Deze vertaling van Hagakure biedt een selectie van 300 hoofdstukken, die de basistekst vormen van de originele 1300 hoofdstukken.

De invloedrijkste van alle samoerai-verhandelingen ooit geschreven. - prof. Ivan Morris

In de krijgskunst heeft sterven voor je meester grotere verdienste, dan het neerslaan van een vijand. - Hagakure

gewijzigd ISBN, thans 978 90 6030 6871

DETAILS
ISBN 906229071X
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 222
Druk: 2
Datum: 26/06/2007
Imprint: Bres
Status: Beschikbaar
Prijs:  € 17,50