Synthese
Uitgeverij Synthese


Katharen en de val van Montségur
Gnosis, gnostiek en de Katharen
Bram Moerland


In 1244 viel Montségur, de laatst overgebleven burcht van de Katharen. De Katharen behoorden tot de gnostieke tak van het christendom. De gnostiek vormde vanaf de eerste eeuwen een wezenlijk bestanddeel van het christendom. Maar vanaf die eerste eeuwen zijn de gnostici bestreden door de aanhangers van het christendom zoals wij dat kennen. Met de val van Montségur is die gnostieke tak voorgoed uit onze cultuur verdwenen.

Het christendom zoals het nu bestaat, zowel katholiek als protestant, is het gelijk van de overwinnaars van Montségur.

In dit boek beschrijft de filosoof Bram Moerland niet alleen de strijd tegen de Katharen, zoals die in Zuid-Frankrijk woedde. Hij plaatst die ook in een historisch perspectief. Bovendien gaat hij uitvoerig in op de gnostieke leer. Het blijkt dat velen in onze tijd juist in de oude christelijke gnostiek nieuwe inspiratie vinden.

Bram Moerland beschrijft in dit boek naast de historische feiten zijn eigen ontdekkingstocht van de gnostiek en het katharisme. Hij tekent ons daarbij een verrassende en soms schokkende visie op de ontstaansgeschiedenis van het christendom tot de val van Montségur.

Geheel herziene derde druk.MEER VAN DEZE AUTEUR

Schatgraven in Nag Hammadi


DETAILS
ISBN 9062718205
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 204
Druk: 4
Imprint: Synthese
Status: Beschikbaar
Prijs:  € 16,95